Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Jaarbericht Rijkswaterstaat 2017

Betrouwbare en bruikbare informatie

 • Verhaal van Gilbert over sensorgestuurd onderhoud

  Bij de Prins Bernhardsluis in Tiel is Rijkswaterstaat in 2017 een proef gestart om de systemen in de sluis continu te volgen met sensoren. Daardoor kunnen we nauwkeuriger en vaak ook veel eerder dan met het blote oog zien waar onderhoud nodig is en storingen voorkomen. Initiatiefnemer Gilbert Westdorp vertelt over een droom die uitkomt.

 • Icoon Afsluitdijk

  Op 18 november 2017 zijn op de Afsluitdijk 3 lichtontwerpen van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde geopend voor publiek. Dit design-innovatieproject ‘Icoon Afsluitdijk’ moet de cultuurhistorische waarde van de dijk en het waterbewustzijn in ons land versterken. Het is ook een internationaal visitekaartje voor de Nederlandse waterbouwkunde.

 • Zwemwaarschuwingen

  Rijkswaterstaat heeft burgers in de zomer van 2017 opnieuw gewaarschuwd voor de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen. De stroming kan in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens zo sterk zijn dat je onder water wordt gezogen. Bovendien zien stuurlui van grote schepen zwemmers moeilijk in het water liggen.

 • Praatpaal verdwijnt

  Sinds juli 2017 is de gele praatpaal langs de Nederlandse snelweg verdwenen. Het is daarom verstandig om altijd een opgeladen telefoon, powerbank en/of autolader mee te nemen als je de weg opgaat. Zo kun je altijd contact opnemen met een pechhulpverlener.

 • Verkeersinformatie

  In januari 2017 hebben we een gratis app met hinderinformatie uitgebracht: Rijkswaterstaat Actueel. Via deze app en het nieuwe twitteraccount @RWS_verkeer blijf je op de hoogte van de hinder op de snelwegen en wat we doen om dit zo snel mogelijk op te lossen. Check vóór vertrek de verkeersinformatie en ga goed voorbereid op weg.

 • Varen doe je samen

  Drukte op het water leidt elke zomer weer tot onveilige situaties. Steeds vaker zitten plezier- en beroepsvaart letterlijk en figuurlijk in elkaars vaarwater. Het project ‘Varen doe je samen’ geeft voorlichting over risico’s op de Nederlandse vaarwegen.