Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Jaarbericht Rijkswaterstaat 2017

Duurzame leefomgeving

 • Verhaal van Nel over groen in de wijk

  Voor de bouw van de Gaasperdammertunnel moesten in de Amsterdamse wijk Kelbergen zo’n 150 bomen worden gekapt. Maar in goed overleg met de bewonersvereniging zorgde Rijkswaterstaat ervoor dat er nu meer bloeit dan ooit tevoren. Nel Wiersma, secretaris van de bewonersvereniging, blikt terug.

 • Gaasperdammertunnel

  In een duurzaam ingericht land zijn wegen zorgvuldig ingepast in de omgeving. Bij het project A9 Gaasperdammerweg werkt Rijkswaterstaat aan een 3 km lange landtunnel met op het dak een langgerekt park dat meerdere wijken in Amsterdam-Zuidoost met elkaar verbindt.

 • Duurzaam asfalt

  23% van de CO2-uitstoot in het werk van Rijkswaterstaat ontstaat bij de aanleg en het onderhoud van asfaltwegen. Daarom leggen we steeds vaker duurzaam asfalt aan. De productie ervan vindt plaats bij een relatief lage temperatuur. Dat levert een kwart minder CO2-uitstoot op.

 • Biobased vangrail

  Rijkswaterstaat test sinds 3 jaar een vangrail die is gemaakt van bioplastic, gecombineerd met vezels van onder meer bermgras. Anders dan de gebruikelijke, verzinkte geleiderail geeft deze geen schadelijke stoffen af aan de wegberm. Als de eerste botsproeven eind 2018 goed verlopen, plaatsen we de nieuwe vangrail over enkele jaren langs de wegen.

 • Water- en windenergie

  Rijkswaterstaat stelt steeds meer areaal beschikbaar voor windturbines. Windpark Kreekraksluis in Zeeland levert bijvoorbeeld al energie aan zo’n 55.000 huishoudens. In de Maas bij Linne en bij Lith wordt al energie gewonnen uit waterkracht. En de 5 turbines in de stroomgaten van de Oosterscheldekering leveren stroom aan 1.000 huishoudens.

 • Elektrische poolauto's

  Eind 2017 hebben we 100 nieuwe elektrische poolauto’s aangeschaft, die 100 oude diesel-poolauto’s vervangen. Daarmee is 20% van de poolauto’s van Rijkswaterstaat elektrisch. Het uiteindelijke doel is om in 2030 een emissieloos wagenpark te beheren, dat rijdt op elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen en windmolens op onze eigen kantoren en areaal.