Spring direct naar de hoofdnavigatie of de inhoud

Jaarbericht Rijkswaterstaat 2018

 • Verhaal van Yuri over zelfvarende drones

  We zien een portret van Yuri Wolf. Op de achtergrond zien we diverse sloepen.

  Hoe kunnen we data die nodig zijn voor het beheer en onderhoud van onze rivieren duurzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder inwinnen? Met die vraag in het achterhoofd werkt Yuri Wolf als innovatiemanager bij Rijkswaterstaat aan de ontwikkeling van een zelfvarende drone.

 • Actueel waterbericht

  We kijken naar een weergave van een actueel waterbericht. Op een kaart van Nederland staat met behulp van een legenda in kleuren de waterstand aangegeven. Daarbij zijn de opties extreem hoogwater (rood), hoogwater/stormvloed (oranje), verhoogde waterstand (geel), normale waterstand (groen) en verlaagde waterstand (bruin). Daarnaast is op een aantal locaties de waterstand in centimeters aangegeven.

  Op rws.nl is dagelijks een nieuw actueel waterbericht te vinden. Een kaart met kleurcodes maakt duidelijk of de watersituatie normaal, bijzonder of uitzonderlijk is. Het waterbericht kreeg in 2018 zo’n 61.500 bezoekers, 49.500 meer dan in 2017. De Rijkswaterstaatapp waterinfo.rws.nl werd in 2018 2,5 miljoen keer bezocht, een stijging van 1,6 miljoen ten opzichte van 2017.

 • Slim watermanagement

  Op de foto zien we een controlekamer van slim watermanagement. 2 mannen zitten achter hun schermen in een verder lege kantoortuin.

  In 2018 merkten we dat een watertekort problemen veroorzaakt voor natuur, landbouw, industrie en scheepvaart. Het oplossen daarvan vergt samenwerking. Daarom bundelen en delen Rijkswaterstaat en andere waterbeheerders hun informatie in het project Slim Watermanagement. Zodat ze samen kunnen berekenen hoe ze het water het beste kunnen verdelen over het hele watersysteem.

 • Informatiepaneel op het water

  Op de foto zien we een patrouillevaartuig. Op het dek is een digitaal informatiepaneel gemonteerd. In dit geval lees je op het paneel het woord ‘volgen’.
  in de stuurhut van een Rijkswaterstaat patrouillevaartuig met uitzicht op het water, in de stuurhut hangen diverse meters en een camera’s.

  Rijkswaterstaat voerde in 2018 een proef uit met een informatiepaneel op het water. Op een patrouillevaartuig werd een paneel geplaatst dat normaal wordt gebruikt op onze weginspecteurauto’s. Het waarschuwen van recreatievaarders via het informatiepaneel draagt bij aan de veiligheid op het water.

 • Asfaltonderhoud

  We kijken een stoet werktuigen terwijl een aantal mannen in oranje hesjes werken aan de asfaltering van een snelweg. Het reeds gegoten asfalt is nog nat.

  Het Datalab van Rijkswaterstaat bundelt sinds 2016 van elke 100 m snelweg de gegevens over verkeer, omgeving en wegtoestand. Door deze gegevens te analyseren, kunnen we de levensduur van het asfalt beter voorspellen en het onderhoud beter inplannen. Dat is goedkoper, duurzamer, zorgt voor minder verkeershinder en verlaagt de CO2-uitstoot.

Informatievoorziening